Democratisch collectief onderzoekt lijstvorming voor verkiezingen in 2024

PRO redactie • 14 maart 2023
0 comments
4 likes

De politieke vertegenwoordiging in België schiet op alle niveaus tekort. Drie nieuwe partijen willen daarom de particratie doorbreken en tegelijk de basisdemocratie versterken. Ze hebben ook de ambitie om deel te nemen aan de verkiezingen in 2024.

Volt België, Vista en Pro zijn drie nieuwe politieke partijen in België. PRO werd in 2018 opgericht als netwerk van lokale onafhankelijke partijen die een andere politiek willen. In juli 2018 werd ook Volt België, de Belgische afdeling van de Pan-Europese beweging Volt Europa, opgericht als reactie op het toenemende euroscepticisme en nationaal populisme. En in 2021 werd Vista opgericht als een politiek initiatief dat streeft naar een progressief, sociaal-liberaal regionalisme, als alternatief voor het rechtse Vlaams-nationalisme.


Sinds 2022 werken Volt België, Vista en Pro samen rond inspraak en participatie. Zo was er een workshop op 6 juni in Brussel met als thema "Gelote Burgerraad - Train de Trainer" met experten van de Wakkere Burger vzw. Een ander evenement ging over "Meer lokale democratie" te Mortsel in december 2022 met gemeenteraadsleden uit Vlaanderen en Nederland die uitleg gaven over hun werk in en rond de lokale politiek.


Uit gesprekken de afgelopen maanden bleek dat Vista, PRO en Volt een gedeelde visie hebben op het huidige politieke bestel dat nieuwe impulsen nodig heeft van onderuit en om komaf te maken met de politieke cultuur van de particratie, die de democratie ondermijnt en extreme partijen de wind in de zeilen geeft. Door samenwerking met zowel burgers als experten en wetenschappers willen ze van onderuit opnieuw een langetermijnvisie in het politieke landschap brengen.
Met het oog op de verkiezingen van 2024 zijn Vista, PRO en Volt gesprekken opgestart om te kijken op welke manier we de krachten kunnen bundelen. Ze roepen iedereen op die onze democratie wil versterken om zich hierbij aan te sluiten.

Be the first one to comment