Hoe zou België (en haar begroting) eruit zien als burgers inspraak zouden hebben. Daarvoor is het interessant om eens te kijken naar Zwitserland. Daar is onlangs een voornemen om noodlijdende kranten en tijdschriften met subsidies te ondersteunen in een referendum door de bevolking weggestemd. Zwitserland wil geen “staatsmedia” en het wil geen “belastingmiljarden verspillen aan mediamiljonairs”, schrijft de Neue Zürcher Zeitung in een opiniestuk.
Dat is opvallend nieuws, maar haalt de papieren kranten in België niet. Ook de openbare omroep zwijgt over de subsidies en focust enkel op het verbod op tabaksreclame, dat uitgebreid wordt na een gewonnen referendum.
In eigen land kan de papieren sector, via een contract bij Bpost om de kranten goedkoop te bussen, rekenen op een indirecte subsidie van liefst 170 miljoen euro per jaar, nog los van een erg goedkoop btw-tarief. Het debat over die steun, specifiek aan papieren media, wordt nauwelijks gevoerd in België in de klassieke media.
Ook de Vlaamse Regering deelt subsidies uit aan mediabedrijven. De Vlaamse regering gaf volgens Apache in 2006 een subsidie van ruim 4,9 miljoen euro aan DPG Media voor de uitbouw van een ecologische drukkerij. Ondanks de mooie winstcijfers van DPG Media (in coronajaar 2020 een winst op van 178 miljoen euro) en DPG Media Services, de dochtervennootschap waaronder de drukkerij valt (ruim 31,5 miljoen winst), weerhield het de Vlaamse regering er niet van om bijkomend 35 miljoen euro vrij te maken om de opleving van de Vlaamse mediabedrijven vorm te geven, schrijft Apache.
Bronnen: Apache en BusinessAM en SwissInfo